Öntödőrendszerek

Az automata öntözőrendszer egy sekélyen (ásónyomnyi mélyégben) a földbe süllyesztett csőhálózat, ahol földbe süllyesztett, onnan kiemelkedő és az öntözés végén oda visszasüllyedő (automata) szórófejekkel vizet permetezünk ki a gyepfelületre, sziklakertbe. A növényágyások esetén csepegtető csövet használunk a víz kijuttatására.

A rendszer csőhálózatát zónákra tagoljuk. Egy öntözési zónának (vagy egy szektornak) nevezzük a csővel összekötött, egyszerre locsoló szórófejeket.

Az egyes öntözési zónákra mágnesszeleppel engedjük rá a vizet. A mágnesszelepet automata vezérlő nyitja gyengeáram (24VAC) segítségével. A vezérlőhöz esőérzékelőt kapcsolunk, amely esőzés hatására tiltójelet küld a vezérlőnek. A mágnesszelepeket földbe süllyesztett műanyag szelep aknába helyezzük el.

Vízforrásként vezetékes víz, vagy kút képzelhető el.

Gyakori kérés, hogy földbe süllyesztett ciszternába gyűjtött esővizet is használjuk fel öntözésre. Ez lehetséges, de ilyen esetben is szükséges valamilyen állandó vízforrás, amelyről a ciszterna tölthető, ha nyáron huzamosan nem esik eső. Ilyen esetben is lényegi feladat az automatizálhatóság.

Mind ciszterna, mind kútról történő locsolás esetén nagyon fontos a szivattyú szárazonfutás védelme.