Mitől függ egy öntözőrendszer ára?

2017.04.16

Az öntözőrendszerek ára gyakran meghatározó az ügyfelek számára. Viszont sajnos a rendszereknek nincs ft/négyzetméter ára. Ebben a bejegyzésben összeválogattunk 5 szempontot amik alapján kialakul a kivitelezés ára.

1. Az öntözött terület mérete

A terület mérete valóban fontos de nem egyettlen szempont értelemszerűen minnél nagyobb a terület annál több ásással jár a csőhálózat telepítése, több alapanyagot kell felhasználnunk és több zónát kell kialakítanunk. A többzónás vezérlő is drágább. Nagy területű öntözéshez nagyobb hatókörű szórófejeket használunk. Bár kézenfekvő, hogy nagyobb területre több pénzbe kerül az automata öntözés kiépítése, de abba kevesen gondolnak bele, hogy fajlagosan, azaz területegységre vonatkoztatva annál olcsóbb, minél nagyobb a beöntözött terület. Ennek oka, hogy nagyobb terület öntözésére gazdaságosabban használható, nagyobb öntözési sugarakkal dolgozó szórófejekkel locsolható be. Valamint ilyen irányba hat az a jelenség is, hogy a mindeneképpen fellépő egyszeri költség (vezérlés, vízgépészet) nagyobb területre vetítve relatíve kevésbé drágít.

2. A terület tagoltsága, minősége

Jelentős árbefolyásoló tényező lehet a terület tagoltsága. Mennyire jellemző az egybefüggő, egyenes vonalakkal határolt területrész, vagy inkább a tagolt, hullámvonallal szegélyezett, sok kiugrót, beugrót tartalmazó gyepszegély.

3. Vezetékes víz, vagy kút?

A vízforrás karbantartás, és építés szempontjából is fontos. Ha hálózati vizet használunk akkor olcsóbb a rendszer bár elő szokott fordulni hogy a vízhálózat nyomása nem elég ezért nyomásnövelő szivannyút kell használnunk. Vezetékes viz használatának egyébként az egyik hátránya a későbbi üzemeltetés során az ára. A kutak esetében tervezés előtt meg kell mérni a kút vízhozam/hordalék arányát, és ez alapján el kell dönteni hogy a kút alkalmas e öntözésre. Ha nem alkalmas egyéb forrás után kell nézni. A kútból öntözés ez egyik legdrágább megoldás de hosszútávon megtérülhet. Gyakran felmerürő kérdés a vízforrás kapcsán hogy esővízgyüjtő ciszternából lehetséges e az öntözés? Ez általában megoldható viszont, kell egy másodlagos vízforrás ami pótolni tudja a vizet hogyha az esővíz elfogyna.

4. Milyen egyéb növényeket kell öntözni?

A rendszereink fontos részét kébzik a csepegtetó csövek melyek lényege hogy kis nyomással a földre eresztik a vizet bokrok, tuják alá. A csepegtető öntözés nem mossa ki a nagyobb növények alól a földet, mégis elég vizet juttat nekik. A csepegtető csövek használatához nyomáscsökkentőket használunk

5. Egyéb szempontok

Új rendszer építésénél fontos a föld minősége, keménysége, agyagossága. A távolság is számít. Cégünk jelenleg Miskolcon és környékén működik.

Teljes felmérés után tudonk árajánlatot adni (+/-20%).

Összefoglalás

Végeredményben elmondható, hogy a négyzetméter ár többsége 750 Ft/m2 (ipari terület) és 3.000 Ft/m2 (kisméretű díszkert) között mozog. A szélsőségektől eltekintve, az átlagos költség: bruttó 1.700-2.300 Ft /m2.