Karbantartás
Év eleji üzembe helyezés

A biztonságos működés egyik legfontosabb feltétele, hogy minden év elején átnézzük az öntözőrendszert és az előző év során felhalmozódó kisebb nagyobb hibákat kijavítsuk. Ellenkező esetben a hibák súlyosbodnak, felhalmozódnak, és idővel megkeserítik az öntözőrendszer használatát, vagy akár teljesen működésképtelenné is válhat az elhanyagolt öntözőrendszer.

Mi történik az év eleji üzembe helyezéskor?


  1. Visszazárjuk a téliesítéskor nyitva hagyott csapokat és leellenőrizzük a központi szűrő tisztaságát (ha év végén nem lett megtisztítva, akkor megtisztítjuk, ha szakadt, vagy kiritkult a szűrőháló, akkor kicseréljük).

Szivattyút és a többi télire leszerelt vízgépészeti elemet visszaszereljük. Amennyiben hydrofor tartály is tartozik a rendszerhez, abban a nyomást leellenőrizzük, pótoljuk.

Nyomás alá helyezzük a rendszert.


  1. Leellenőrizzük, nincs-e a vízgépészeti elemeknél, vagy a mágnesszelepeknél látható folyás, csepegés.

  2. Egyesével vezérlőből nyitva a zónákat leellenőrizzük, nyitnak-e, zárnak-e a mágesszelepek. (mesterszelep nyitása, zárása külön ellenőrizve).

  3. Végignézzük a szórófejeket, kellően porlasztanak, nincs-e tömődés, bennük. A sugaras szórófejek mozognak-e, és helyes szögtartományban dolgoznak-e? A szórófejek nyaktömítése mentén nem folyik-e a víz? Stb.

  4. Leellenőrizzük nincs-e a csepegtető csövön kivágás, vagy elöregedésből adódó elpattanás.

A csepegtető rendszer másik jellemző hibája, hogy fokozatosan egyre jobban eltömődnek a csepegtető testekben található kapillárisok a vízből kiváló vízkőtől, és emiatt egyre több helyen nem csepegtet. Ilyen esetben a hibás szakaszok cseréje javasolt. Bár általában mire a csereérett állapot bekövetkezik, már megnőnek a növények és nem igénylik annyira a rendszeres locsolást.


  1. Vezérlés átnézése. A vezérlőben a program, és a pontos idő beállítása, ha az elem lemerült, annak a cseréje. Esőérzékelő ellenőrzése.

  2. Ha ciszternás rendszerről van szó, kényes pont a vízbetöltés ellenőrzése. Általában év elején tele van az ciszterna esővízzel, és a szintszabályzó úszótök hozzáférhetetlen, hiszen a ciszterna alján található. Ennek ellenőrzése csak egy későbbi időpontban lehetséges, mikor a ciszternából az öntözőrendszer már kifogyasztotta a vizet. Addig ki kell zárni a vízbetöltés lehetőségét.z...